top of page
  • Skribentens bildmariawaxin

Vårens händelser på Midingstorp

Våren är en intensiv tid för oss. Särskilt i år när vi mer eller mindre har fått förbereda odlingarna nästan helt själva för första gången. Vi har bara haft en volontär än så länge, en mycket ung och oerfaren kille från Florida. Han kom direkt från dataspelsvärlden och hade aldrig hållt i en spade innan.

Odling


Video från 2021 när vi hade tre volontärer.


Vi börjar redan i januari med att plasta in matsalen; golv, bord ja allt skyddas och in kommer klädställningar för upphängning av växtbelysning, värmedynor för odlingstrågen, krukor, jordsäckar, spadar och fröer. Rummet förvandlas till ett förodlingsrum. Vi kallar det för vårt Nursery. Vi gjorde likadant i den vackra matsalen i herrgårdsbyggnaden på Trollebo. Vi har varit välsignade med stora kök så det har fungerat väldigt bra.


Studier


Att kliva upp på något, och börja lära sig Crunches = att flytta vikten bakåt, blir snabbt en favoritövning för många hästar. Så även för Omer.


I januari började jag också en 3 månaders Intrinzeninspirerad online hästkurs för Steinar Sigurbjörnsson, Mindful Equine, med Omer. Det blev en spännande resa! Jag förstod inte hur jag skulle kunna få min nya, försiktige och rädde, islandshäst att vilja utforska och utveckla sina rörelser mot glädje och kraft av egen vilja. Det kändes helt omöjligt, eftersom han gick och gömde sig när jag tog fram nya redskap. Bara jag hade glasögon på mig första gången fick honom att ta lång omväg! Men döm om min förvåning, när han sakta, men säkert, började komma ur sin instängdhet och ville börja pröva. Han blev rikligt belönad med positiv förstärkning för minsta försök och han upptäckte även att han fick uttrycka sina egna åsikter. I Intrinzen har hästarna autonomi, medbestämmanderätt, och egna förslag premieras. Jag har även gett honom stort förtroende, vilket har varit väldigt positivt för hans personliga utveckling, liksom för vår relation. Trots att han var mycket spänd, och som ett krutpaket i början, tvingade jag mig själv att ge honom lösa tyglar och vid promenader i skogen släppte jag honom lös ganska snart.


Här har Omer precis gjort ökad galopp i en uppförsbacke och blir belönad med en stunds frihet.

Jag har inte bara gått kurs i Intrinzen. Jag gör redan självstudier för Kathy Sierra, den andra grundaren till Intrinzen, andra studier jag gör parallellt är Body Through Movement Method, Ride Like A Viking och The California Bridle Horse. Nu glömde jag Motivationsträning för häst!

Lite galet kanske, men jag tuggar i mig lite här och lite där och eftersom alla kurserna harmonierar med varandra kan jag under ett träningspass öva på lite olika. Det är väldigt inspirerande och roligt och jag har aldrig några sysselsättningsproblem.


Hälsa


I januari var Rikard på hälsohemmet Skeppsgården, där han fick detox och lära sig allt om Levande föda. Anledningen att han åkte dit var att att han ville ge sin kropp möjlighet att läka sig själv från den godartade hudcancer, basiliom, han har haft i några år och blivit opererad för ett par gånger. Sedan han kom hem därifrån har vi kört Raw food hemma. Eller rättare sagt; vi började så, men Rikard rasade i vikt, förlorade en massa muskelmassa, så vi fick börja äta kolhydrater och varm mat igen. Nu äter vi ett lagat mål om dagen. Glutenfritt nästan alla dagar i veckan (förutom när Rikards son Jimmy med familj är här och bakar pizza i pizzaugnen).


Pizzabakning är tradition när Jimmy kommer.


Det största är att vi har slutat med socker! Cancer göds ju av socker så det går bort. Jag som alltid varit en sådan sockergris, har inte ätit socker medvetet på 5 månader!!! Det går fantastiskt bra, mycket på grund av min strategi att alltid ha rawgodis hemma. Så jag gör rawtårtor, chokladbollar, bars, bananmuffins och allt annat gott man kan göra med t ex nötter, honung och dadlar.

Det näst största är groddningen. Vi groddar alfalfa, mungbönor och linser som vi har på smörgås och i sallader. Alla böner, linser, ris och nötter tvättas numera flera gånger innan de groddas. En del torkar vi också, till den groddade granolan t ex. Det tar mycket tid, men när man fått in rutiner går det ganska fort. I början blev jag nästan överväldigad av allt och blev försenad i odlingsförberedelserna, men nu går det lättare. Jag har också börjat göra nötost och Rikard gör även vetegräs och Rejuvelac men det får jag berätta mer om i ett eget inlägg.

Vi tycker verkligen att det är roligt och spännande och vi ser positiva tecken på att det är bra för oss.


`Blåbärscheesecake av cashewnötter och dadlar.


Djuren

vi har förlorat några ankor, 3 stycken bara försvann. Vi har ingen aning om hur, men misstänker örnen. Vi har 6 ankor kvar varav en ruvar så i början av juli väntar vi ällingar.

Den bruna katten dog för en månad sedan, förmodligen av ålder och sjukdom. Sedan des har vi inte sett den lilla svartvita, som är pappa till alla barnen, så nu har vi 5 katter och det verkar tack och lov inte bli några ungar i år. Svårt det där när man ärver katter med gården, som är så skygga att vi inte ens har kunnat ta upp dom. Ännu mindre kastrera dom.

Hästarna mår bra. Fagri växer och växer och börjar se ut som en stor häst. Riktigt stilig är han faktiskt och trevlig med för den delen. Han är klapphingst och i början av maj opererades hans ena kula bort med förhoppning att den andra ska ramla ner av sig själv. Det var jobbigt att hålla hästarna åtskiljda i två veckor, medan Fagri läkte, och det är tråkigt att behöva gå igenom det en gång till, men vi har en bra veterinär som verkar ha gjort ett bra jobb så här långt. Ska bli skönt när han inte är hingst längre för han bråkar och klättrar mycket på Omer. Jag kan inte heller ha med honom som handhäst förrän han har lugnat ner sig.


Baggarna flyttar runt i olika hagar och minskar förhoppningsvis parasittrycket i hagarna. De är väldigt okomplicerade och är nöjda med det mesta. Vi velar om vi ska ha kvar dom eller ej. Det går ju åt en hel del hö, men de skapar en fin känsla med sin närvaro. Vi får se.

Perlito såldes i maj till en trevlig kvinna utanför Värnamo, där han kommer att få det bra. Väldigt jobbigt, men också en lättnad då jag bara orkar ha två hästar.

30 visningar
bottom of page