top of page
  • Skribentens bildmariawaxin

Odla i sand

Sedan 5 - 6 år odlar jag i sand i Orangeriet, och i några bäddar i odlingen. Främsta orsaken till det är för att man inte behöver byta ut sanden efter en säsong. Man kan bara fortsätta och t ex odla vinterportlak, som sallad, över vintern. Jag förvarade morötter däri och i maj skjöt blasten upp och lite senare kom det fantastiska morotsblommor. Blasten använder jag i grön smoothie.

Nu har jag äntligen fått ner de starkaste tomatplantorna i de fina "sandlådorna", som Rikard har tillverkat av ekplank. Man tillför näringsrik gjord runt rötterna i hålet man gräver ned plantan i och sedan täcker man all sand med 1 dm färskt gräsklipp, eller som vi gjorde i år; tog de 6 säckarna med övervintrat vått gräsklipp och spred ut. Det hade legat i mörka plastsäckar under plåt och var ej mögligt! I gräsklipp finns all näring en planta behöver. Så fiffigt! Vi har ganska stora gräsmattor som vi klipper med åkgräsklippare, sedan samlar vi ihop med en uppsamlare.

Jag har lärt mig denna teknik av Nils Åkerstedt, https://gronarader.se/odla-med-grasklipp/grasklipp-godsel/, och det har fungerat jättebra bara man fyller på med gräsklipp någon gång under säsongen. Sand torkar ganska fort i värmen, men täcket med gräsklipp gör att bädden håller fukten längre och man behöver inte vattna lika ofta.

22 visningar

Comments


bottom of page