top of page
  • Skribentens bildmariawaxin

Vi fyller första odlingslådan

Uppdaterat: 30 jan. 2022
Idag hjälptes vi åt att fylla den första odlingslådan. Äntligen steg temperaturen och den den där härliga vårkänslan infann sig. Vi hade med oss några odlingsramar av lärk från Trollebo. Förra våren, när vi var alldeles nyinflyttade, placerade vi dom på marken nedanför Lillstugan mot sjön. Vi hade varken tid eller ork att planera ordentligt, så det blev inte så bra. Det blåste konstant iskalla vindar från sjön i tre veckor så plantorna växte väldigt långsamt. Jorden, som såg så fin ut visade sig vara full av brännässlor. Men det värsta var ändå mördarsniglarna! Aldrig hade jag kunnat föreställa mig att jag skulle kasta in spaden och ge upp, men det gjorde jag. Tänkte att det här med odling är för svårt. Rikard fortsatte envist att plocka sniglar minst en timme varje kväll.

Tur att jag är så glömsk numera. Vet inte hur jag annars ska förklara att vi bestämde oss för att satsa på odling ändå. Det måste ju gå.

Vi hade en permakultur konsult ute för att ge oss råd hur vi skulle tänka för att få bästa resultat. Han tyckte att vi skulle placera odlingen på kullen mellan husen, därför att det är torrare där vilket medför att sniglarna inte söker sig dit (om vi undviker att lägga högar och hugelbäddar där förstår). Han kom med många tips, bl a att plantera sibiriska ärtbuskar runt om, som kommer att skapa ett vindskydd. Rikard fick en idé om Leca block, att det skulle vara avskräckande för sniglarna att ta sig uppför det materialet. Vår rörmokare bekräftade den tanken. De har extremt mycket sniglar och han berättade att de dör när de försöker ta sig över deras cementplatta. De fastnar liksom på det sträva materialet. 18 lådor ska vi bygga, i olika höjder.

I filmen visar vi hur vi fyller den första med 10 olika lager:

1. Ogräsduk

2. Gammalt hö

3. Murkna stockar och grenar

4. Ett lager hö till som utfyllnad

5. Kompostjord med nässlor

6. Kartong för att kväva nässlorna

7. Löv

8. Hästgödsel

9. Sandjord

10. Kompostjord


Inne i salongen växer små plantor, som väntar på att temperaturen ska stiga så de får komma ut. Om en vecka eller så kan vi nog sätta ut dom i lådorna eftersom vi har, och ska bygga fler, lock av växthusplast. Vi fyller därför inte lådorna ända upp, så att plantorna får växa i skydd av lådans väggar och med locket på när det behövs.


Fortsättning följer. :)

70 visningar

Comments


bottom of page