top of page
  • Skribentens bildmariawaxin

Vi öppnar dörrarna för en familj som flytt från Ukraina

Vi såg på varandra och stängde av samtalsljudet en stund. Vi behövde bara överlägga en minut.

- Det är klart de är välkomna hit.

Familjen Roman, Lyuba, Milana, Emily och Stephan Dobrovoslkyi.

Familjen, som liksom många andra ukrainare, har känt sig tvungna att hals över huvud fly undan kriget fick med sig Lyubas syster Nadia och sen var bilen nästan full. Med bara några få ägodelar lyckades de ta sig över gränsen till Ungern, där de var skiljdes från sina vänner. Inga familjer med ett eller två barn får lämna Ukraina eftersom männen behövs. Deras bil var i dåligt skick och de kom inte långt innan den gick sönder, men en verkstad lagade den utan kostnad. Första natten fick de sova i en kyrka. De fortsatte mot Tjeckien, där tyvärr bilen gick sönder igen och Lyuba fick feber. Påfrestningarna och pressen är enorm och barnen gråter mycket.

Just nu befinner de sig i Prag, där de har fått stanna i en lägenhet så att Lyuba ska få återhämta sig och orka fortsätta. Planen är att nästa övernattning blir hos våra vänner i Hamburg, innan de kan göra sista etappen till södra Småland. Osäkerheten med bilen är tärande och olika alternativa färdsätt diskuteras. Men de behöver pengar för att komma vidare!

Vi har ukrainska nära vänner i Norge som startat en insamling motsvarande Go Fund me, https://spleis.no/213085. De har alla rätta kontakter och kan verkligen göra skillnad. Framför allt har de engagemang och stora hjärtan.

Första målet är att hjälpa vår familj att komma till Sverige, men behoven är enorma. Alla som har tvingats fly behöver hjälp!

Om du vill göra en insats är vi djupt tacksamma. Vi garanterar att pengarna kommer till nytta för familjen.


Det är bråttom!


Vi stöttar, med bostad och sedan med all den hjälp som behövs för att de ska känna trygghet och glädje här. Allt är klart här och vi ser fram mot deras ankomst med stor glädje.


Om du hellre vill swisha pengar så förmedlar jag vidare, 0707584364. Du får redovisning av hur allt är använt och även info om hur det går.

19 visningar

Comments


bottom of page