top of page
  • Skribentens bildmariawaxin

Välkommen Omer!

På grund av torkan och brist på bete på gården i Pukavik, Blekinge, var vi tvungna att ta hem vår nya häst redan igår.
Jag hade lovat Rikard hästpaus på gården till oktober, men den här betesbristen kunde vi inte styra över. Efter att vi hade tagit en skogspromenad alla fyra mjuknade han och erkände att det är en vacker och trevlig häst. En toppenhäst, som förmedlaren Jamila Berg sa.

Omer *, som vi kommer att kalla honom, och jag har bekantat oss i lugn och ro under de två veckor han stod i Pukavik. Jag har suttit i en campingstol och läst eller så har jag mockat med ingen annan agenda än att hänga, "share space". Jag gör som jag alltid gör med nya hästar, bekantar oss enligt "Waterhole rituals" *.

Vi har tagit några promenader, först i hagen, sedan i skogen och sist på bilväg. Det har inte varit några konstigheter, trots att de sa att han är tittig. Jag har suttit på honom och testat gas och broms, sidvärtes och trav och tölt. Det var i en liten hage så det var bara för att känna på.

Han är väldigt lyhörd och samarbetsvillig!

Under det första dygnet på Midingstorp har han fått bekanta sig med fåren och Jiemba, vår hund. Han verkar van vid båda. Jiemba är helt obekymrad om honom. Vilken skillnad på hennes beteende jämfört med de andra hästarna! Vi har gått två promenader tillsammans med Jiemba och Omer bryr sig inte alls när hon kommer springande. Skönt.

Jag började skrapa bort styngflugeägg med en kniv igår kväll. Han stod blick still, som om han han var tacksam. Det gick också att binda upp honom utanför stallet utan problem. Han är överhuvud taget ganska avslappnad med det mesta. Utom när man gör yviga rörelser bakom honom.

Natten tillbringade han på box i stallet, där han hade sällskap av fåren. Det gick också bra.

Imorgon kommer hans nya kompis, ettåringen som vi köpte på gården i Pukavik. Freyr från Sångfågeln, som vi kommer att kalla Fagri. Vi är ju inte så förtjusta i att ropa på de nordiska gudarna hela dagarna, därav att de får andra tilltalsnamn. 😉


*Omer, betyder ord, tal bl a på hebreiska.

*Waterhole rituals, Carolyn Resnicks suveräna metod i att bli ett bra team med sin häst. Bästa kostnadsfria länk https://sites.google.com/site/erinscarolynresnicknotes/carolyn-on-how-to-use-the-waterhole-rituals (Ritualerna i menyn till vänster).


38 visningar

Comments


bottom of page