top of page
  • Skribentens bildmariawaxin

För Frihet och Sanning

Uppdaterat: 27 jan. 2022

Tusenmannamarschen, som genomfördes i Stockholm igår, 6/3 2021, är början på en civil resning mot den tilltagande ofriheten.

Hade så gärna varit med, men fick nöja mig med Lennart Matikainens reportage av den fredliga demonstrationen för Frihet och Sanning. Filmen, som jag har klippt ned till 6 minuter, visar de drygt 1000 demonstranternas väg från Medborgarplatsen till Kungsträdgården.

Den börjar med tal av den tyske läkaren Heiko Schöning från World Doctors Alliance

- The virus of freedom spread all over Sweden!


Fortsätter med hur demonstrationståget byter väg för att komma förbi polisbarrikader och till slut helt fredligt får polisen att öppna sina bilspärrar och släppa fram dem på Slussen. I Kungsträdgården för polisen bort Tusenmannamarschens grundare, Filip Sjöström, liksom alla med plakat av något slag.
Vill ära oss alla, som fysiskt eller i våra tankar och med vårt hjärta, är med i denna rörelse med dikten Språnget av Anna Greta Wide. På Litteraturbanken.se pågår en utställning om henne med just namnet Frihet och Sanning.


En gång skall du våga det stora språnget. En gång skall du bryta det stora tvånget. En gång skall ditt ansikte blomma naket, så bart som i sömnen, och ändå vaket. Tills språnget är vågat och tvånget brutet är något inom dig i grund förknutet. Till dess skall du stå där med dragen spända, och hisna vid branten, och ängsligt vända. Och så skall du plötsligt förstå det stora: Du har inget liv att i dag förlora. Du har bara ett att i morgon vinna. Och så skall du känna din skräck försvinna. Och så skall du äntra det brantast branta, och breda din famn mot det obekanta, och le emot rymden där molnen tågar, och säga: »Jag kommer! Jag kan! Jag vågar!


Så stolt över och tacksam till er alla som var där!


Inläggsbilden fotad av Carolina Byrmo och den lilla bilden fotad av Jerker Ivarsson, Aftonbladet.

41 visningar

Comments


bottom of page